1
1

Független Hírek

Ma 2018. ápr. 20., péntek van

Minimálbér 2013 összege és adózása, minimálbér kalkulátor 2013-tól

Minimálbér 2013 összege és adózása, minimálbér kalkulátor 2013. január 1-től. Várhatóan tovább emelkedik a minimálbér összege és adózásának mértéke is 2013-tól. A minimálbér és a garantált bérminimum mértéke minden évben nő, így a bértárgyalások után várhatóan 2013-tól is.

Bruttó 105 ezer forintos minimálbért és bruttó 120 ezer forintos garantált bérminimumot javasol 2013-ra a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) - tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t.

A MOSZ közleménye szerint 2013 elején - a mind jobban gyorsuló áremelkedések miatt - a létminimum összege egy munkavállaló esetében 91.500 forint lesz. A jelenleg érvényes 93 ezer forintos minimálbér elkölthető értéke ennek az összegnek csak a kétharmadát éri el.

A szervezet minimális elvárása, hogy a 2013-as új minimálbér összege legalább a létminimum háromnegyedét érje el, és ezzel álljon vissza a 2012 év eleji állapot - közölte a MOSZ. A garantált bérminimum jelenlegi bruttó 108 ezer forintos összege az év elején az akkori létminimum 84 ezer forintos összegének a 85 százalékát érte el. A MOSZ minimális elvárása ezért az, hogy a 2013-as garantált bérminimum esetében se romoljon ez az arány.

A munkaadók terheinek mérséklése érdekében és a foglalkoztatási szempontok figyelembevétele miatt a MOSZ nyitott arra is, hogy az alacsony jövedelmű munkavállalóknál a nettó bérek javasolt összegét részben vagy egészben a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentése biztosítsa - hangsúlyozzák a közleményben.

A MOSZ szerint az elhúzódó hazai recesszió egyik fő oka a hazai fogyasztás tartós visszaesése. A statisztika ugyanakkor azt mutatja, hogy az alacsony jövedelmű háztartások a jövedelemnövekményük jóval nagyobb hányadával teremtenek keresletet a hazai termékek iránt, mint a magas jövedelműek.

A szövetség közleményében kitér arra is: elkeserítő tapasztalat az is, hogy az alacsony bérkategóriákban dolgozó munkavállalók növekvő mértékű önkizsákmányolással, a törvényes korlátokat jóval meghaladó túlóravállalással próbálják meg saját és családjuk megélhetését biztosítani. Ez a gyakorlat a MOSZ szerint oda vezet, hogy a tömeges munkanélküliség egymás mellett él a tömeges 12-16 órás munkavégzéssel, ahelyett, hogy a többletmunkára munkanélkülieket vennének fel és ezzel a foglalkoztatást bővítenék. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint már meg kellett volna kezdeni a tárgyalásokat a jövő évi bérekről, ahogy ez az elmúlt húsz évben október közepén minden évben megtörtént.

Borsik János hétfőn Kaposváron sajtótájékoztatón kifejtette: sürgető lenne az országos bérmegállapodás a kormány, a kilenc munkavállalói érdekképviselet és a hat szakszervezeti konföderáció között annak érdekében, hogy a helyi szakszervezetek tudják, milyen mozgásterük van, mi az, amit reálisan el tudnak érni a munkaadóknál.

Törvénymódosítással vagy ráolvasással nem lehet megoldani a gondokat - fogalmazott Borsik János, aki az ez évi tapasztalatokat összegző, nyílt és mielőbbi tárgyalás szükségességét szorgalmazta. Elmondta: a szakszervezetek azzal lennének elégedettek, ha már tárgyalóasztalhoz tudnának ülni, és legalább érezhető javulást tudnának elérni.

Az országos szintű tárgyaláson a létminimum és a minimálbér közötti különbség csökkentésében, valamint a reálkeresetek 2 százalékos emelésében kellene megállapodni - mondta az érdekképviseleti vezető.

Emlékeztetett arra, hogy az idén éves szinten 4 százalékkal csökkenek a reálkeresetek, miközben a nettó minimálbér az idén is a tavalyival azonos - 60 915 forint -, míg a létminimum már 2011-ben 83 ezer forint volt.

"Ha 6-6,5 százalékos inflációnövekménnyel számolunk, akkor 2013-ban 94 ezer forintra fog emelkedni a létminimum összege - hívta fel a figyelmet Borsik János.

Rámutatott: nemcsak a minimálbér és létminimum közötti olló nyílik egyre inkább, hanem az új Munka törvénykönyvéből adódó változások miatt az alacsony és magas keresetek közötti is.

Ezzel a gazdasági környezettel és gazdaságpolitikával a magyar kormány nem tud jelentős számú új munkahelyet teremteni - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. (MTI)

Minimálbér 2013Legfrissebb hírek

joomla templates