1
1

Független Hírek

Ma 2018. ápr. 20., péntek van

Fokozatos élénkülés a használtautó-kereskedelemben az import miatt

Fokozatos élénkülés a használtautó-kereskedelemben az import miatt. A harmadik negyedévben ismét élénkült a használtautó-piac: az időszak során elkelt használt autók összértékének változását mutató használtautó-index 2,8 százalékponttal áll magasabban, mint a második negyedév végén.

A hasznaltauto.hu internetes hírportál tájékoztatása szerint a lassan növekvő újautó-eladások miatt lecserélt autók mellett egyre érezhetőbben élénkíti a piacot a behozott használt járművek számának folyamatos növekedése is. A használtautó-import több mint harmadát három márka, a Volkswagen, a BMW és az Opel tette ki.

Szemes Árpád, a hasznaltauto.hu ügyvezetője közleményükben kiemelte: "miközben úgy tűnik, a használt személyautók átlagára a másfél millió forintos szint körül stabilizálódik, a harmadik negyedévben ismét valamivel több használt jármű cserélt gazdát, mint az előző időszakokban".

A piacot egyre nagyobb mértékben befolyásolja a használt autók importja. Miközben 2010-ben az eladások teljes mennyiségének alig négy százalékát tették ki a behozott személygépkocsik, az idei év első kilenc hónapjában ez az arány már 11,6 százalék volt. Az év hátralévő részében az ismét emelkedő árfolyamok szabhatnak gátat az import további bővülésének, a piac egészét tekintve pedig a gyenge kereslet korlátozhatja az index további emelkedését - olvasható a közleményben.

Az idei év első kilenc hónapjában 84 százalékkal több autót hoztak be Magyarországra, mint egy évvel korábban. Egyrészt az újautó-eladások továbbra is igen alacsony szinten, évi 50 ezer körül mozognak, így továbbra is nagyon alacsony a néhány éves belföldi autók kínálata. Másrészt az év eleji, a regisztrációs adót érintő kedvező változások az év során erősödő forintárfolyammal párosultak, ami előnyösebb áron tette elérhetővé a külföldi használt autókat - közölte a hasznaltauto.hu. (MTI)Legfrissebb hírek

joomla templates