1
1

Független Hírek

Ma 2018. feb. 19., hétfő van

Választási regisztráció 2013-2014: így kell regisztrálni és feliratkozni a választásokra

Választási regisztráció 2013-2014: így kell regisztrálni és feliratkozni a választásokra.  A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a választásokon az ajánlás, a szavazás és a jelöltként való indulást azoknak legyen biztosított, akik előre jelzik, hogy ezekkel élni kívánnak. Magyarország alaptörvényének második módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját kedden kora délután az Országgyűlés.

A kormány támogatja a módosítást, a Fidesz vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat új, immár alkotmányos alapokon álló választási és eljárási rendszert tesz lehetővé.

Előterjesztői expozé: feliratkozáshoz lehetne kötni a választójogot

Szakács Imre (Fidesz) előterjesztői expozéjában kiemelte: a javaslat cselekvési lehetőséggel egészítené ki az alaptörvényt, olyan eszközt adna a törvényalkotó kezébe, amelynek alapján feliratkozáshoz lehetne kötni a választáshoz való jogot. Lehetővé teszi, hogy a választásokon az ajánlás, a szavazás és a jelöltként való indulást azoknak legyen biztosított, akik előre jelzik, hogy ezekkel élni kívánnak.

A kormánypárti politikus a jogintézmény bevezetését és a javaslatot ért ellenzéki kritikákat túlreagálásnak nevezte. Szerinte minden a választással kapcsolatos javaslatot józanul kell értékelni, mérlegelni kell milyen érvek szólnak egy jogintézmény mellett vagy ellen.

Szakács Imre kitért arra is: a jogintézmény alaptörvényben való rögzítésének pusztán az az oka, hogy annyira alapvető kapcsolatban van a választójoggal, mint alapjoggal, hogy annak az alaptörvényben van a helye.

Hozzátette: ha a feliratkozásra mindenkinek megvan a lehetősége, akkor a regisztráció tényét sem lehet alkotmányosan vitatni. A feliratkozás melletti érvként rögzítette a választópolgárok egységes kezelésének szükségességét. Kitért arra, hogy régi adósságot törlesztve, 2014-től választójoggal rendelkeznek a külföldön élő magyar állampolgárok is. Joguk gyakorlásához külön jelezniük kell szavazási igényüket - mondta.

Szakács Imre kiemelte: a feliratkozásra több hónapig lehetőség lesz, és a legkisebb településen, a leghátrányosabb helyzetűek számára is elérhető lesz. Ez nem jelenti a választójog korlátozását, hiszen mindenkinek lehetősége lesz rá. Sok országban kérelemre kerülnek a választópolgárok a névjegyzékre, nem példátlan ez a jogintézmény - mondta. Megemlítette a Magyarországon élő más uniós országok állampolgárait, és mint kifejtette: ők az EP-választásokon eddig is csak feliratkozással vehettek részt. A jogintézmény tehát eddig is része volt a magyar választási rendszernek - jegyezte meg. Hozzátette: a többi állampolgári jog gyakorlása során számos adminisztratív tevékenységet kell a polgároknak végezniük. Példaként említette a személyi igazolvány, vagy az útlevél igénylését, és az adóbevallás benyújtását.

Szólt még arról: a Jobbik műveltségi cenzusról szóló javaslata ellentétben áll az egyenlő, titkos és általános választójoggal. A kormánypárti politikus az MSZP eddig felmerült javaslatát a kötelező szavazás bevezetéseként értékelte. A célt érti, de nem lehet a részvételt a választópolgárok akarata ellenére növelni - mondta.

A most benyújtott javaslat ugyanakkor azt célozza, a választópolgár gondolkodjon el a döntése meghozatala előtt, tudatos cselekvése és tudatos döntésre ösztönöz.

A kormány támogatja a javaslatot

Szabó Erika, a KIM államtitkára azt mondta, hogy a kormány az előterjesztéssel egyetért, és azt támogatja. Kitért többek között arra, hogy a feliratkozási időszak fél évig tart, a szavazás előtti 15.napig lesz rá lehetőség, a kérelmek átvétele mindenütt biztosított lesz. A feliratkozás ügyfélkapun keresztül a számítógépen keresztül is történhet majd. A szavazóköri névjegyzék az adott választásra a kitűzéskor készül el - jelezte. Az államtitkár a feliratkozást szükségszerű adminisztratív eszköznek nevezte, ami által a választások szervezése egyszerűbb és áttekinthetőbb lesz.

Fidesz: alkotmányos alapokon álló választási rendszer jöhet létre

A javaslat új, immár alkotmányos alapokon álló választási és eljárási rendszert tesz lehetővé - jelentette ki Kósa Lajos. A Fidesz vezérszónoka leszögezte, hogy a változtatás nem szűkíti, hanem tágítja a részvételt és bevonja azokat a választópolgárokat, akiket korábban a népesség-nyilvántartás kizárt a választásokból. A választópolgárok pedig a saját legjobb belátásuk alapján fognak szavazni - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, a feliratkozásra vonatkozó javaslat nem zárja ki az Alkotmánybíróság (Ab) érdemi vizsgálati lehetőségét. Véleménye szerint a testület az alaptörvénynek ezt a passzusát nem fogja érdemben vizsgálni, de a választási eljárási törvényt viszont górcső alá kell venni alkotmányossági szempontból.

Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi eljárás alkotmányellenes, amit az Alkotmánybíróság is kimondott.

Kitért arra, hogy van körülbelül negyvenezer olyan ember, akik önhibájukon kívül elveszítették az állandó lakcímüket. Őket viszont a most működő rendszer nem tudja számba venni, mint választásra jogosultat. A feliratkozás viszont - figyelembe véve az Ab korábbi határozatait - lehetővé teszi, hogy mindenki tudjon élni a választás jogával, még azok is, akik a népesség-nyilvántartó rendszerben nem szerepelnek.

Felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvény megfogalmazza, a magyar állampolgárok választásra jogosultak. Eközben viszont nagyjából 250 ezer olyan magyar állampolgárról tudnak, akik soha nem éltek Magyarországon és nem is szerepelnek a népesség-nyilvántartásban - mondta Kósa Lajos. Hozzátette, hogy eközben körülbelül 400 ezer, Magyarországon született, de életvitelszerűen külföldön élő magyar állampolgár van, akiknek a tartózkodási helyét nem ismeri a népesség-nyilvántartó. Őket csak feliratkozással lehet elérni - érvelt a vezérszónok. (MTI)Legfrissebb hírek

joomla templates