1
1

Független Hírek

Ma 2018. ápr. 20., péntek van

Új művészeti egyetem jöhet létre Pécsen

Új művészeti egyetem jöhet létre Pécsen. Művészeti és zenetudományi képzéseket kínáló új egyeteme lehet Pécsnek – írták pénteken pécsi hírportálok. Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a téma kormányzati koordinátora és a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a PécsMa.hu-nak azt mondta: kormányzati szinten úgy látják, hogy a Pécs, mint a kultúra városa imázs jobban érvényesíthető nemzetközi szinten, ha a város önálló művészeti, zenetudományi egyetemmel rendelkezik.

A képviselő szerint az önálló egyetem létrehozásának járulékos hatásai lennének a Zsolnay Kulturális Negyedre és a hozzá kapcsolódó Kodály Központra, ugyanis a létesítmények fenntartásában is tudna segíteni egy új egyetem. A negyedet működtető társaság idén és jövőre 500-500 millió forintos állami támogatásban részesül.

Hoppál Péter a hírportáloknak a részletekkel kapcsolatban nem nyilatkozott, mert mint mondta, csak kedden ülnek tárgyalóasztalhoz a témában Páva Zsolttal, Pécs fideszes polgármesterével és Bódis Józseffel, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorával.

Utóbbi a PécsMa.hu-nak azt mondta, meghallgatja a pécsi városvezetők elképzeléseit, ám az új egyetem létrehozásával kapcsolatos konkrét tervekről még nem rendelkezik információval.

Pécsen jelenleg a PTE keretein belül működő művészeti kar, benne a Zenetudományi Intézettel a Zsolnay Kulturális Negyed területén végzi az oktatást; a PTE bérleti díj fejében használhatja az ingatlanokat. (MTI)Legfrissebb hírek

joomla templates