1
1

Független Hírek

Ma 2018. ápr. 20., péntek van

Új hegyközségi törvény 2013: nem ért egyet a HNT az új hegyközségi törvény tervezetével

Új hegyközségi törvény 2013: nem ért egyet a HNT az új hegyközségi törvény tervezetével. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) nem ért egyet Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő önálló képviselői indítványként október 1-jén beterjesztett új hegyközségi törvény tervezetével, ezért tárgyalásának felfüggesztését kéri az Országgyűléstől - mondta Horváth Csaba, a HNT főtitkára pénteken az MTI-nek.

A főtitkár közölte: az előterjesztő - bár azt a hatályos jogszabály is előírja - nem kérte ki a szakmai szervezet véleményét a törvénytervezetéről, amely elfogadása esetén a szakember véleménye szerint gyakorlatilag lehetetlenné teszi a termékpálya működését. A törvénytervezet szerint ugyanis a bortermelők nem lennének kötelezően tagjai a továbbiakban a hegyközségi szervezetnek.

"Mindez pedig a termékpálya - azaz az a két évtized alatt jelentős áldozatok árán a szőlőültetvénytől a fogyasztóig felépített, működőképes forgalombahozatali rendszer - kettészakításához vezetne. Így pedig lehetetlenné válna a szőlő és a bortermelés egymással szorosan összefüggő, lényegében egymástól elválaszthatatlan, egységes, az unióban elfogadott szabályozása" - érvelt a szakember.

Ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa csütörtöki rendkívüli ülésén a hegyközségekről szóló T/8604 számú képviselői önálló indítványt megtárgyalta, és úgy döntött, hogy az október 2-án megismert új hegyközségi törvénytervezet tárgyalásának felfüggesztését kéri az Országgyűléstől.

A szakmai testület úgy véli: a törvényjavaslatban foglaltak változatlan formában történő bevezetése súlyos és azonnali problémákat okoznának a termékpályán. Így például gond lenne a továbbiakban a minőség- és eredetvédelem területén, nem lennének kiadhatók a származási bizonyítványok. Így kérdésessé válna a magyar borok forgalomba hozatala mind a belföldi, mind a külpiacon. Veszélybe kerülne az uniós borpiaci támogatások lehívása, és romlana hegyközségi rendszer a működőképessége, miközben az ágazat szereplői hátrányos helyzetbe kerülnének.

A főtitkár aláhúzta: a HNT egyetért a hegyközségi törvény módosításának szükségességével, de az ágazat reprezentatív köztestülete azt javasolja, hogy a hatályos hegyközségi törvény módosítása révén kell keresni a jó megoldást a törvényjavaslat benyújtójával és az ágazat jelentős szakmai szervezeteivel együtt, annak érdekében, hogy egy konszenzuson alapuló, a szőlő-bor ágazatot teljesen lefedő szabályozás jöjjön létre a szakmai önigazgatás folyamatosságát biztosítva. (MTI)Legfrissebb hírek

joomla templates