1
1

Független Hírek

Ma 2018. ápr. 20., péntek van

Több száz millió eurós török befektetés várható Magyarországon

Több száz millió eurós török befektetés várható Magyarországon. Aláíráshoz közeli állapotban van egy 250-300 millió eurós török telekommunikációs beruházás szerződése, illetve tárgyalások kezdődnek a világ második legnagyobb üveggyártó cégének magyarországi befektetéséről - közölte a Török-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pénteken Hévízen.

A hévízi önkormányzat által szervezett első török-magyar üzletember találkozó apropóján tartott sajtótájékoztatón Suat Karakus az MTI kérdésére elmondta, hogy a török telekommunikációs beruházás már közel áll az aláíráshoz. Hozzátette, hogy ez meghaladja az eddigi legnagyobb magyarországi török befektetés, a Liszt Ferenc Repülőtéren a földi kiszolgálással foglalkozó Celebi Ground Handling Kft. 45 millió eurós beruházását.

Kitért arra is, hogy a világ második legnagyobb üveggyártó cége, egy török vállalkozás ugyanakkor a közeljövőben kezdi meg tárgyalásait tervezett magyarországi befektetéséről.

Mint kifejtette: jelenleg mintegy 700 török cég működik Magyarországon, a Celebi után a legnagyobb egy Szegeden működő dönergyártó vállalkozás. A két ország között az elmúlt évben 1,8 milliárd eurós áruforgalom volt, pozitív magyar egyenleggel. A forgalom folyamatosan bővül, az idén az első félévben 1-1,2 milliárd euró körül alakult.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt: az üzletember találkozót azért kezdeményezték, hogy a két ország számára kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatokat építsenek ki. A pénteki rendezvényen három fő területről tárgyaltak: turisztikai lehetőségekről, a Hévíz-Balaton Airporttal kapcsolatos fejlesztésekről és üzemeltetésről, valamint ingatlanfejlesztési elképzelésekről, de mindezeken túl kezdeményezik testvérvárosi kapcsolat kiépítését is.

Hasan Kemal Gür, Törökország budapesti nagykövete ehhez hozzátette: a két nemzet közötti barátságot, rokonságot a gazdasági kapcsolatainkkal is meg kell erősíteni, és Hévíz, illetve Zala megye jelentős potenciállal rendelkezik ebből a szempontból.

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Törökország a világ második legdinamikusabban fejlődő gazdasága, amely az elmúlt években mintegy 9 százalékos éves ütemben bővült. Az euroatlanti térségen kívül a hatodik legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak.

Kiss Gábor, Magyarország isztambuli főkonzulja elmondta, hogy novemberben magyar informatikai cégek mutatkoznak be a török piacon a főkonzulátus szervezésében.

A hévízi török-magyar üzletember találkozón mások mellett jelen volt a Turkish Airlines ügyvezetője, utazási irodák, ingatlanfejlesztő cégek vezetői, illetve olyan vállalatcsoportok képviselői, amelyek szálloda- és üdülőterület-fejlesztésekben érdekeltek. (MTI)Legfrissebb hírek

joomla templates