1
1

Független Hírek

Ma 2018. feb. 19., hétfő van

BKV-jegyáremelés 2013: a BKV-jegy 350, a felnőtt havi bérlet ára 10500 forintra nő

BKV-jegyáremelés 2013: a BKV-jegy ára 350 forint lesz, a felnőtt havi bérlet ára 10500 forintra nő, a diákbérlet ára 4150 forintra nő az általános és középiskolások számára, viszont bevezetik a felsőoktatásban tanulók bérletét, amely a sima diákbérletnél drágább, 4400 forint lesz 2013. január 1-től.

Napirendre vette a fővárosi közösségi közlekedés jövő évi viteldíjairól szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Az indítvány két változatot tartalmaz, a városvezetés a 7,9 százalékos differenciált jegy- és bérletáremelést javasolja elfogadásra. A másik változat szerint átlagosan 14,7 százalékkal emelnék a viteldíjakat jövő januártól.

A napirendet 18 igen, 11 nem szavazattal, négy tartózkodás mellett fogadták el.

Az LMP elfogadhatatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartja a BKV tarifáinak emelését, az ellenzéki párt szerint reálértéken inkább csökkenteni kellene a jegyek árát.

Hanzély Ákos, az LMP fővárosi frakciójának tagja a közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tervezett 7,9 százalékos emeléstől 1 milliárdos pluszbevételt várnak, de ennek csak 35 százaléka folyhat be. A jegyárak csökkentésével viszont szerinte versenyképesebb lehetne a közösségi közlekedés, a főváros és a kormány pedig megoldhatná a költségvetési problémákat.

Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlament elé került a szakosított szociális és gyermekvédelmi intézmények átvételéről szóló előterjesztés. A politikus szerint ez újabb államosítási hullámot indíthat el.

Somfai Ágnes, az LMP fővárosi frakcióvezető-helyettese azt mondta, mindez Budapesten annyit tesz, hogy tovább folyik a főváros "kifosztása", két hónap alatt 125 intézményét veszíti el. Ez azt jelentheti, hogy Tarlós István főpolgármestert "móresre akarják tanítani", mert szakmai oka nincs az átvételeknek - értékelte. (MTI/fuggetlenhir.hu)Legfrissebb hírek

joomla templates